Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen


Vitamine D vragen

Het liefst zouden we daar een kort en helder antwoord op kunnen geven, maar dat is niet mogelijk omdat dit afhangt van een aantal factoren die per persoon verschillen.

Het verschil tussen Blue D-lite van Sunday's en een gewone zonnebank

Waar standaard zonnebanken hoofdzakelijk UVA opleveren - wat zorgt voor een snelle bruining die echter ook weer snel verdwijnt - ligt de focus bij de nieuwe Blue D-lite lampen van Sunday's meer op UVB, wat naast een duurzame pigmentopbouw samen met het blauwe licht ook zorgt voor de aanmaak van Vitamine D. Het percentage UVB is in blue D-lite lampen, afhankelijk van het type (100 Watt of 160 Watt) drie tot vier keer zo hoog als in de lampen van standaard zonnebanken. De UV-waarden van de Blue D-lite voldoen daarbij nog steeds aan de Europese richtlijnen.

In hoeverre de Blue D-lite zorgt voor de opbouw van vitamine D, varieert afhankelijk van je persoonlijke kenmerken en omstandigheden. Hierbij moet je onder andere denken aan voedingspatroon, huidskleur, leeftijd, het aantal uren dat buiten wordt doorgebracht en lichamelijke conditie. Wij kunnen derhalve geen concrete uitspraken doen over de exacte aanmaak van vitamine D onder invloed van de Blue D-lite lampen. In zijn algemeenheid geldt echter dat gemiddeld één bezoek* onder een blue D-lite zonnebank per week voldoende moet zijn om het vitamine D op het gewenste niveau te krijgen. Daarbij moet ook worden opgemerkt dat je onder invloed van zonlicht (van zon of Blue D-lite) nooit een teveel aan vitamine D kunt opbouwen, wat bij gebruik van vitamine D supplementen wel het geval is.

* De lengte van de sessie alsmede het type bank wordt aan de hand van een huidanalyse door de zonneconsulent bepaald.

Praktische vragen

Nee. Maar dat is ook niet nodig. We werken niet volgens het ‘nine-to-five’ schema.
Vaak kun je om 08.00 uur ’s ochtends al terecht. Tot laat in de avond. De precieze openingstijden vind je onder ‘Vestigingen’.
nb: In de ochtenduren is het vaak rustiger dan ’s avonds.

Niet nodig, alles ligt al voor je klaar:
• Een schone handdoek
• Een gratis aftersun sachet
• Gratis gebruik van diverse demake-upartikelen
• Gratis gebruik van haarstylingproducten en deodorants
• Een gratis cappuccino, kopje thee of een glas water
Daarnaast verkopen we een breed aanbod presunproducten.

Niet automatisch. Maar je kunt je pas wel bij meerdere studio’s laten activeren. Geef in dat geval in de nieuwe studio aan dat je al een Sunday’s pas hebt. De medewerkster haalt je gegevens dan op via de computer.

Let op!
Tegoeden blijven altijd studiogebonden.

Ga je verhuizen? En verhuis je daarmee ook van Sunday’s studio?
Geef dit dan aan bij je nieuwe Sunday’s studio. De medewerkster haalt via de computer je gegevens op bij de oude Sunday’s studio. Heb je nog een tegoed openstaan? Geen probleem! Dat mag gezellig meeverhuizen.

Verhuis je minder ver weg? 
Geef je nieuwe adres dan ook door in je Sunday’s studio! Anders mis je allerlei voordeel!

Advies vragen

Een natuurlijk proces in de huid zorgt voor een bruin velletje: dit heet pigmentatie.
Onder invloed van zonlicht worden de pigmentcellen in je huid gestimuleerd om pigmentkorrels aan te maken. Omdat deze cellen dieper in je huid liggen, moeten ze daarna ook naar de oppervlakte worden vervoerd. De pigmentkorrels zijn oorspronkelijk kleurloos en worden pas in de loop van het ‘transport naar boven' gekleurd en verspreid over het huidoppervlak.

Je kunt je voorstellen dat dit zogenaamde pigmentatieproces tijd nodig heeft. Voor een verantwoorde opbouw zijn daarom meerdere zonbezoeken noodzakelijk. Hoeveel? Dat hangt af van jouw huidtype. Voor een gezonde opbouw trek je een paar weken uit, waarbij je 2 à 3 keer per week komt.

Sunday's werkt met een huidanalyse-apparaat dat je gevoeligheid voor zonlicht nauwkeurig meet. Je plaatst daarvoor de binnenkant van je onderarm op het apparaat. Binnen enkele seconden is de waarde bekend.

4 huidtypes
Iedere huid is in meerdere of mindere mate gevoelig voor zonlicht. De een krijgt snel een kleurtje, terwijl de ander alleen maar lijkt te verbranden. We onderscheiden daarom 4 huidtypes, waarbij huidtype 1 nooit bruin wordt maar alleen maar verbrandt en huidtype 4 heel snel bruin wordt en nooit verbrandt.

Huidtype 1
Kun je echt niet bruin worden en verbrand je alleen maar in de zon? Dan behoor je tot het zeldzamere huidtype 1. Ook de zonnebank zal voor jou geen uitkomst bieden! Met dit huidtype zal je noch in de echte zon, noch op de zonnebank bruin worden en is de kans op verbranden constant aanwezig.

Daarbij is de wetgeving hier erg strikt in. De nieuwe Europese regelgeving verbiedt ons mensen met huidtype 1 te laten zonnen.

Aan de hand van een huidanalyse-apparaat meten we je gevoeligheid voor zonlicht.
De computer berekent vervolgens een stappenplan waarmee je op een verantwoorde manier je kleur kunt opbouwen. Het aantal bezoeken dat nodig is voor een gezond kleurtje hangt af van de activiteit van het pigment in je huid. Bij de een wordt er snel pigment opgebouwd, bij de ander heeft dat meer tijd nodig.

Een kleur opbouwen
In het algemeen kunnen we zeggen dat ieder huidtype tijd nodig heeft om een kleur op te bouwen; iemand met een licht huidtype (huidtype 2) heeft hier echter meer zonbezoeken voor nodig dan iemand met huidtype 4.

Moet je je kleurtje nog opbouwen? Dan zul je de eerste weken iets vaker moeten komen om het pigmentatieproces op gang te brengen. Het persoonlijke zonadvies geeft hierin een richtlijn.

Heb je al een vakantiekleurtje?
Dan kun je dat bijhouden met 1 of 2 korte zonbezoeken per week. Wij adviseren de duur van deze bezoeken te beperken tot ongeveer een kwartier; dit moet voldoende zijn om de pigmentkorrels (die zich na een zonnekuur immers al in de bovenlaag van de huid bevinden) weer bruin te kleuren.

Een rode kleur na het zonnen kan twee oorzaken hebben.
Het kan duiden op een verbrandingsreactie doordat de zontijd toch iets te lang is geweest. Wacht met zonnen tot de roodheid helemaal is verdwenen. Geef het wel aan bij de medewerk(st)er zodat het zonadvies aanpast kan worden.

Of je bent gewoon een beetje rood van de warmte. Deze roodheid is een natuurlijke reactie op de warmte en zal snel verdwijnen.

Het is onverstandig om te zonnen met een verbrande huid. Wacht tot de roodheid helemaal is verdwenen en bouw je kleur daarna voorzichtig weer op.

Wetenschappelijk staat onomstotelijk vast dat verbranden niet goed is voor de huid. Er zijn echter nog steeds mensen die denken dat je eerst moet verbranden om bruin te kunnen worden. Onzin! Doordat je vervelt duurt het alleen maar langer en krijg je een vlekkerig resultaat.

Het zonadvies van Sunday's is er daarom altijd op gericht de kleur op een verantwoorde manier op te bouwen waarbij het risico van verbranding tot een minimum wordt verkleind. Het resultaat is een gezond en duurzaam kleurtje.

Nee, nog niet! Sunday's laat geen personen onder de 18 jaar zonnen. We houden ons daarbij strikt aan de wettelijke voorschriften.

Er zijn 2 belangrijke redenen waarom je nog even moet wachten:
• Je jonge huid is nog niet volgroeid en extra gevoelig voor de ontwikkeling van moedervlekken.
• Je immuunsysteem (de weerstand) is nog niet volgroeid en kan door een teveel aan zonlicht onherstelbaar worden beschadigd.

Ja! Zeker als je vaker komt zonnen. Wij raden aan om je huid zowel voor als na het zonnen te verzorgen met verzorgende zonnebankproducten.

Waarom een presun?
• De huid wordt optimaal voorbereid op het zonnen
• Het natuurlijke pigmentatieproces wordt gestimuleerd en versneld
• Daardoor kunnen de zontijden kort worden gehouden
• De verzorgende bestanddelen houden je huid soepel en zacht
• Daardoor blijft je huid mooier en langer bruin

Let op!
Zonnebankprodukten zijn anders van samenstelling dan zonnebrandprodukten. De laatstgenoemde produkten bevatten een SPF (Sun Protection Filter) dat, afhankelijk van de waarde, de UV-straling van de zon gedeeltelijk filtert. Bij een zonnebank, waar je onder gecontroleerde omstandigheden zont, is een SPF niet nodig. Het teveel aan UV-straling wordt al gedoseerd door de filters van de zonnebanklampen.

Ja! Het is belangrijk dat je je huid goed verzorgt. Daardoor blijft hij soepel en zacht. En je kleurtje blijft langer zitten. Wij vinden het zelfs zo belangrijk dat we je bij elk zonbezoek een gratis sachet aftersun aanbieden.

Technische vragen

De straling van de zonnebank is niet gevaarlijker dan die van de zon. De zonnebank bevat namelijk dezelfde UV-straling als de zon. Bij de zonnebank zon je echter onder gecontroleerde omstandigheden doordat de UVA/UVB verhouding vaststaat en de zontijd is aangepast aan jouw huidtype.

Het zonadvies van Sunday's zorgt ervoor dat je op een verantwoorde manier bruin wordt zonder te verbranden. Zonnen is op die manier veiliger dan een dagje op het strand liggen. Maar overdrijf het niet. Overdaad schaadt!

Net als bij zonlicht, bevat het licht dat uit onze zonnebanken komt ook UVA en UVB. Zowel UVA als UVB zijn nodig zijn om het natuurlijke pigmentatieproces in je huid op gang te brengen. UV-filters zorgen er voor dat slechts een beperkt gedeelte van de beide stralingsgebieden door wordt gelaten. Hoe de hoeveelheid UVA en UVB zich verhoudt, verschilt per type zonnebank.

Medische vragen

Jeuk na het zonnen kan meerdere oorzaken hebben:


Onverhoopt toch verbrand?
De meest voorkomende plekken die verbranden zijn hals, décolleté, buik, liezen of billen.
Ben je op een van deze plekken rood? Waarschijnlijk duidt het dan op een verbrandingsreactie die aangeeft dat de zontijd toch te lang was voor jouw huidtype. Deze roodheid kan gepaard gaan met jeuk. Een lauwe douche en smeren met een verkoelende aftersun verzachten de verschijnselen.

Een allergische reactie?
Soms duidt jeuk op een allergische reactie. In dat geval ben je gevoelig voor UV-straling en/of de warmte. Je zult de volgende keer voorzichtiger te werk moeten gaan. Korter zonnen op een lichter type zonnebank.

Of een overgevoeligheidsreactie?
In enkele gevallen is roodheid en/of jeuk te wijten aan een overgevoeligheidsreactie als gevolg van bepaald medicijngebruik in combinatie met zonlicht. Slik je bepaalde medicijnen? Raadpleeg de bijsluiter op bijwerkingen. Raadpleeg bij twijfel je huisarts.

Vraag om advies
Geef dergelijke verschijnselen ook aan bij de medewerk(st)ers. Zij denken met je mee en passen het oorspronkelijke advies aan.

Proefzonnen
Bij Sunday's krijg je altijd een uitgebreide huidanalyse en onze medewerker(st)ers hebben een professionele training gevolgd. Kom een keer proefzonnen met korting en vraag om advies. Met een klantenpas kunnen we altijd je zongeschiedenis bekijken en weten onze medewerk(st)ers precies wat het beste is voor jouw huid, ook als de volgende keer een nieuwe medewerk(st)er je helpt.

Ga terug naar 'veel gestelde vragen' of bezoek onze homepage of vestigingenpagina.

Uit ervaring kunnen we zeggen dat dit in het algemeen geen probleem hoeft op te leveren.
Wel is er kans op een zwangerschapsmasker doordat de hormoonhuishouding verandert.

Blijf wel goed smeren!
Je huid rekt tijdens de zwangerschap steeds meer op en verdient dus extra verzorging.

Raadpleeg bij twijfel je verloskundige of huisarts.

Het ontstaan van witte plekken op de huid kan verschillende oorzaken hebben.
Zitten de plekken onder de schouderbladen of net boven de billen? Dan zijn het waarschijnlijk gewoon drukpunten van het zonnen op de zonnebank. Dit is eenvoudig te verhelpen door de laatste minuten op je buik te gaan liggen.

Het kunnen ook onschuldige pigmentvlekken zijn. Daar kun je weinig tegen doen.

Breiden de vlekken zich uit? Dan kan er sprake zijn van een schimmelinfectie. In dat geval verwijzen we je naar je huisarts.

Bij twijfel adviseren we je altijd naar de huisarts te gaan.

Sommige medicijnen kunnen onder invloed zonlicht een allergische reactie veroorzaken.
Dit staat bijna altijd vermeld in de bijsluiter.

Raadpleeg bij twijfel je huisarts.