Zonnen tijdens zwangerschap, kan dat?

Je wordt moeder, dat is leuk nieuws! Tijdens je zwangerschap wil je natuurlijk ook graag relaxen en een moment voor jezelf hebben. Misschien zon je in de tuin, ga je naar het strand of zon je even lekker onder de zonnebank. Maar wat zijn de voordelen van zonnen tijdens de zwangerschap en waar moet je op letten? Dat lees je hier.

Voordelen

Onze zonnebanken maken door de blue D-lite lampen natuurlijke vitamine D aan, evenals als de zon. Vitamine D speelt een belangrijke rol tijdens de zwangerschap. Vitamine D is namelijk goed voor het versterken van de botten voor zowel de (draag)moeder als de baby. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een tekort aan vitamine D de kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging en een laag geboortegewicht vergroot.

Maar dat is niet het enige. Onder de zonnebank, komt er net zoals bij de zon, endorfine vrij. Dit worden ook wel gelukshormonen genoemd. Het is zelfs bewezen dat men zich gelukkiger voelt nadat men in aanraking is gekomen met het zonlicht. Daarnaast is het ook lekker om te ontspannen.

Advies

Eigenlijk zijn er geen duidelijke nadelen te benoemen. Er is wel een aantal zaken waar je op moet letten tijdens een zwangerschap.

  • Ieder lichaam reageert anders op de zon. Tijdens de zwangerschap is de hormoonhuishouding van een vrouw anders dan normaal, wat invloed kan hebben op het lichaam tijdens het zonnen. Informeer daarom eerst bij je huisarts of gynaecoloog.
  • Bij een gevorderde zwangerschap kun je bij het zonnen een handdoekje op je buik leggen. Het kindje is goed beschermd in je buik en ervaart alleen de warmte. Hiervan kan de baby onrustig worden. De handdoek is ook fijn voor de moeder zelf. Doordat de huid van de buik elke keer een beetje meer oprekt wordt de huid dunner. De moederbuik wordt daardoor gevoeliger. Een handdoekje beschermt deze huid.
  • Tijdens je zwangerschap is er een kans dat je een zwangerschapsmasker oploopt. Bij de zwangerschap zijn de hormonen verstoord. Hierdoor maakt je lichaam meer pigment aan. Deze pigmentvlekken komen alleen voor in het gezicht, vandaar de naam zwangerschapsmasker. Het zwangerschapsmasker verdwijnt na de zwangerschap, tenzij er sprake is van overmatig gebruik van de zon. Wel blijft het aangemaakte pigment verborgen in de huid van het gezicht. Wanneer je later weer gaat zonnen, is er een kans dat dit pigment weer terugkomt. Bij het zonnen onder de zonnebank kun je de gezichtsbruiner uitschakelen. Onze consulenten adviseren je graag.
  • Ga maximaal 15 minuten onder de zonnebank en bouw het rustig op.
  • Ook kan je ervoor kiezen om de iSpray te gebruiken van Sunday’s. Deze spraycabine zorgt voor het mooiste en egaalste resultaat. Voor meer informatie, klik hier
keyboard_arrow_leftVitamine D verhoogt de overlevingskanskeyboard_arrow_rightWeinig kennis over veilig zonnen