Vitamine D tekort

Wanneer heb ik kans op een vitamine D tekort? 

Slechts gedurende vier maanden heeft de zon in Nederland voldoende kracht om vitamine D aan te kunnen maken. En dan alleen nog tijdens de uren dat de zon op zijn hoogst staat, tussen de middag. In de maanden september tot en met april staat de zon te ver om vitamine D aan te kunnen maken. 

Bij voldoende zonkracht (in Nederland vanaf mei tot en met augustus) zou je dus aan een half uurtje blootstelling op het midden van de dag genoeg hebben om vitamine D te kunnen opbouwen. Was het maar zo simpel! Of dat voldoende is hangt van meer factoren af. Hieronder een aantal voorbeelden. Je hebt meer kans op een vitamine D tekort als je:

De schaduw langer is dan je lichaamslengte

Op het midden van de dag in de zomer is je schaduw het kortst, op de evenaar staat de zon zelfs recht boven je. In de winter staat de zon lager en is de schaduw dus langer dan je lichaamslengte. In dat geval maakt je lichaam zelfs helemaal geen vitamine D meer aan. De zonkracht hangt dus af van de locatie op aarde, het seizoen en het moment van de dag.

Vaak spf gebruikt

Zonnecrèmes beschermen je tegen verbranding, maar houden ook de aanmaak van vitamine D tegen. Je moet dus een goede balans vinden tussen je beschermen tegen verbranding en opbouw van vitamine D.

      

Een donkere huid hebt

Mensen met een donkere huidkleur ontwikkelen sneller een vitamine D tekort dan mensen met een lichte huid. Een donkere huid heeft een natuurlijk ingebouwde bescherming tegen UV licht, wat handig is als je woont in landen dicht bij de evenaar. De evolutie heeft er echter geen rekening mee gehouden dat de mens zich steeds meer en steeds verder verplaatst. In het Nederlandse klimaat heeft een donkere huid daarom wel meer zon nodig om voldoende vitamine D op te kunnen bouwen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat zelfs 80% van alle Afro-Amerikanen een vitamine D tekort hebben. Van de totale populatie heeft meer dan 30% een vitamine D tekort.

  

Je lichaam altijd bedekt

Als je je armen, benen en gezicht het hele jaar bedekt met kleding kun je geen vitamine D aanmaken. Heb je daarbij ook nog eens een donkere huid dan loop je nog meer risico op een vitamine D tekort.

   

Je overgewicht hebt

Vitamine D wordt door je lichaam opgeslagen in je vetcellen en ingezet waar en wanneer dat nodig is. Bij mensen met groot overgewicht blijft de vitamine D als het ware opgesloten in de vetcellen waardoor het geen dienst kan doen.

   

Ouder dan 50 jaar bent

Hoe ouder je wordt, hoe dunner je huid. Je huid heeft na je vijftigste meer moeite om zonlicht om te zetten in vitamine D. Daarnaast neemt ook de activiteit van de nieren af en kan er dus minder geactiveerde vitamine D worden aangemaakt. Oudere mensen kunnen daarom echt veel baat hebben bij meer zonlicht en dus een bezoekje aan Sunday’s.

    

Houd je vitamine D op peil met behulp van het zonnetje bij Sunday’s en de speciaal voor Sunday’s ontwikkelde blue D-lite lampen. De verhouding UVA/UVB in deze lampen is vergelijkbaar met die van de echte zon en zorgen dus voor een optimale vitamine D aanmaak.

Bekijk de vestigingspagina voor een vestiging bij jou in de buurt. Nog geen klant? Dan mag je bij ons komen proefzonnen voor maar €7,50!