Feiten & Fabels

Feiten & Fabels

We weten allemaal wel dat we ons moeten insmeren tegen de zon en dat bijvoorbeeld verbranden schadelijk is voor de huid. Toch horen we nog steeds verschillende geruchten om ons heen rondom de zon en onze huid. Wat zijn nou eigenlijk de feiten en wat zijn de fabels rondom zonnen? Dat hebben wij even op een rijtje gezet voor je.

Feiten

 • 85% van de vitamine D komt van de zon
  Dit is zeker waar. De zon is onze grootste bron van vitamine D aanmaak. Het is daarom niet erg om elke dag om een kleine half uur te wandelen. De overige 15% maken wij zelf aan en verkrijgen we door bijvoorbeeld vis- en zuivelproducten te eten.
 • Met een hogere beschermingsfactor kun je langer in de zon blijven
  Ook dit is waar, omdat een hogere beschermingsfactor een betere bescherming biedt tegen de zonkracht. Maar blijf je wel regelmatig insmeren, want verbranding van de huid willen we natuurlijk voorkomen.
 • Ook in de schaduw moet men zich goed insmeren
  Klopt als een bus. Veel mensen denken dat de schaduw veilig is en dat men zich hier niet kan verbranden. De schaduw beperkt wel het UV-licht op je huid, maar neemt het nooit helemaal weg. Ook hier speelt de zonkracht een grote rol. Als de zonkracht erg sterk is, kan men ook in de schaduw verbranden. Blijf jezelf daarom goed insmeren.
 • Verbranding van de huid wordt veroorzaakt door de zonkracht en niet door de warmte van de zon
  Velen denken dat verbranding van de huid te maken heeft met de temperatuur. Dat is niet het geval. Men kan zich ook verbranden als het bijvoorbeeld 18 graden is. Verbranding van de huid heeft te maken met de zonkracht. Hoe sterker de zonkracht, des te groter de kans op verbranding van de huid.

Fabels

 • Het dragen van een shirt voorkomt verbranding van de huid
  Of je het gelooft of niet, het is een fabel. Ook met een T-shirt aan is het mogelijk om te verbranden. Het dragen van een T-shirt beperkt wel in bepaalde mate de UV-straling op de huid, maar de kans op verbranding is er nog steeds. Het dragen van donkere kleding laat overigens wel minder UV-stralen door ten opzichte van lichtere kleding. Smeer je daarom voor de zekerheid in, ook al draag je een T-shirt.
 • Zonnebrandcrème kan je een jaar later ook nog gebruiken.
  Er zijn genoeg mensen die nog een zonnebrandcrème van het jaar ervoor gebruiken. Onverstandig, vinden wij, omdat de werking van de crème afneemt en daardoor minder bescherming biedt tegen de zon. Het is daarom verstandig ieder jaar een nieuwe crème aan te schaffen.
 • Van scrubben verdwijnt mijn bruine huidskleur
  Voor de scrubbers onder ons, dit is niet waar. Scrubben haalt alleen dode huidcellen weg van je huid en maakt je huid gladder. Je huidskleur verdwijnt dus niet van het scrubben. Je huid kleurt namelijk bruin door de aanmaak van melanine en deze melanine vormt een beschermlaagje. Het bruine kleurtje komt dus vanuit je lichaam.
 • Als je een getinte huid hebt, hoef jij je niet in te smeren
  Fabel. Een getinte huid biedt wel meer bescherming dan een blanke huid, maar desondanks moet jij je toch nog insmeren. Wel is het zo dat mensen met een blanke huid, een hogere beschermingsfactor nodig hebben om verbranding te voorkomen.
100%
Verantwoord zonnen Daarom zon je bij Sunday's
4.8
We scoren gemiddeld een 4.8/5 Daarom zon je bij Sunday's
50+
Zonnestudio’s in heel Nederland Daarom zon je bij Sunday’s