Vitamine D door de zonnebank

Alléén bij Sunday's vind je de speciale blue D-lite vitamine D zonnebanken en daar zijn we trots op! Maar wat is vitamine D? En waarom heeft ons lichaam eigenlijk vitamine D nodig?

Wat is vitamine D?

Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd en is onmisbaar in een gezonde levensstijl. Veel Nederlanders hebben zonder het te weten een ernstig vitamine D tekort.

Vitamine D kan worden gezien als een soort verbruiksstof. Het is de enige vitamine die het lichaam natuurlijk aanmaakt. Hoe? Door UV-B van zonlicht. Je huid verwerkt het zonlicht tot een stofje dat hierna nog meerdere keren in verschillende organen in je lichaam wordt omgezet voordat het gebruiksklaar is.

In Nederland hebben we te weinig zonmomenten om het hele jaar door voldoende vitamine D aan te kunnen maken. Het is zelfs zo dat je lichaam in de wintermaanden helemaal geen vitamine D meer aanmaakt. Je voorraadje van de zomerzon raakt dan langzaam op. Om je in de winterperiode toch fit te voelen, kun je het beste af en toe een vitamine D zonnebank opzoeken bij Sunday’s. 

Vitamine D aanmaak dankzij blue D-lite

Vitamine D aanmaak onder de zonnebank - Blue D-lite

De innovatieve blue D-lite methode van Sunday's bootst exact dat specifieke blauwe spectrum van de zon na dat verantwoordelijk is voor de natuurlijke aanmaak van vitamine D. Sunday’s is de enige landelijke zonnestudioketen die al haar zonnebanken heeft uitgerust met deze blue D-lite lampen voor extra vitamine D. Vooral in de lange winterperiode, wanneer het vitamine D gehalte in ons lichaam gevaarlijk lage vormen aanneemt, kan blue D-lite daarom een oplossing bieden. Volgens onderzoek is dit de beste methode tegen het vitamine D tekort. Als bijkomend voordeel stimuleert blue D-lite ook de natuurlijke pigmentatie van de huid, wat een natuurlijke en gezonde tint oplevert.

Vitamine D en het coronavirus

Minder zonlicht betekent minder vitamine D aanmaak en dat heeft direct gevolgen voor je weerstand. Niet voor niets wordt het Coronavirus steeds vaker gekoppeld aan vitamine D-tekort:

Maurice.nl van 30 maart 2021

Telegraaf van 27 januari 2021

AD van 25 december 2020

NOS van 28 oktober 2020

Het Parool van 28 oktober 2020

NOS Radio 1 van 27 oktober 2020

RTL Nieuws van 24 oktober 2020

Volkskrant van 22 oktober 2020

Linda.nl van 25 september 2020

RTL Nieuws van 25 september 2020

Het Parool van 21 september 2020

RTL Nieuws van 21 september 2020

Margriet.nl van 16 september 2020

RTV Noord van 31 augustus 2020

Margriet.nl van 23 juni 2020

Nu.nl van 19 mei 2020

Samenwerking met MDC Amstelland

Sunday’s heeft samen met Medisch Diagnostisch Centrum Amstelland (MDCA) onderzoek gedaan naar de effecten van de blue D-lite technologie. In Nederland hebben zo’n 10 miljoen personen een tekort aan vitamine D. 3 miljoen hiervan heeft zelfs last van een ernstig tekort. Uit onderzoek blijkt dat de blue D-lite technologie daadwerkelijk een tekort aan vitamine D kan verhelpen.

MDC Amstelland heeft het vitamine D niveau van 32 personen met een vitamine D tekort gemeten. Na de meting maakten zij vijf keer gebruik van onze zonnebanken met blue D-lite. Na een volgende meting bleek dat het vitamine D niveau van de hele groep weer op gezond niveau was!

Waarom ben je in de zomer nooit ziek?

Heb ik een vitamine D tekort?

Vraag jij je wel eens af, ‘waarom ben je in de zomer nooit ziek’? Wetenschappelijk is aangetoond dat vitamine D verkregen uit zonlicht, onmisbaar is voor een goede gezondheid. Daarnaast heeft een gezond vitamine D peil een duidelijk positieve invloed op het humeur, gaat vermoeidheid tegen en verbetert het concentratievermogen.

Slechts gedurende vier maanden heeft de zon in Nederland voldoende kracht om vitamine D aan te kunnen maken. En dan alleen nog tijdens de uren dat de zon op zijn hoogst staat (tussen de middag). In de maanden september tot en met april staat de zon te ver weg om vitamine D aan te kunnen maken. Bovendien kun je zelfs in de zomermaanden een vitamine D tekort oplopen. Dit kan meerdere oorzaken hebben:

  • Gebruik van zonnebrand met een te hoge SPF
  • Een donkere huidskleur (blokkeert UV-licht)
  • Bedekking van je lichaam
  • Overgewicht (verminderde vitamine D opname)
  • Ouderdom (verminderde vitamine D aanmaak bij 50+ers)


"Waarom ben je in de zomer nooit ziek? Wetenschappelijk is aangetoond dat vitamine D verkregen uit zonlicht, onmisbaar is voor een goede gezondheid."


Heb jij een vitamine D tekort? Kom een keer langs bij Sunday's. Wij doen een huidanalyse om je van een goed zonadvies te voorzien. Met behulp van een een aantal zonbezoeken kan jij je vitamine D voorraad weer op peil krijgen!