Vitamine D

Wat is vitamine D?

Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd en is onmisbaar in een gezonde levensstijl. 40% van de Nederlanders heeft zonder het te weten een ernstig vitamine D tekort.

Het is de enige vitamine die het lichaam natuurlijk aanmaakt. Hoe? Door UV-B straling van zonlicht. Je huid verwerkt het zonlicht tot een stofje dat hierna nog meerdere keren in verschillende organen in je lichaam wordt omgezet voordat het gebruiksklaar is. In meerdere vormen helpt het de hoeveelheid calcium in je bloed, botten en ingewanden te reguleren en zorgt het voor een optimale communicatie tussen verschillende cellen in je lichaam.

Vitamine D kan worden gezien als een soort verbruiksstof. In Nederland hebben we te weinig zonmomenten om het hele jaar door voldoende vitamine D aan te kunnen maken. Het is zelfs zo dat je lichaam in de wintermaanden helemaal geen vitamine D meer aanmaakt. Je voorraadje van de zomerzon raakt dan langzaam op. Om je in de winterperiode toch fit te voelen, kun je het beste af en toe het zonnetje opzoeken bij Sunday’s.

 

blue D-lite 

Sunday’s heeft speciale lampen die natuurlijk zonlicht nabootsten, waardoor je lichaam vitamine D aanmaakt. Sunday’s is de enige landelijke zonnestudioketen die al haar zonnebanken heeft uitgerust met deze blue D-lite lampen voor extra vitamine D. Volgens onderzoek is dit de beste methode tegen het vitamine D tekort.

Veilig en verantwoord zonnen

Bij Sunday’s zon je veilig en verantwoord. Vitamine D speelt hierbij dus een belangrijke rol. Een gezonde vitamine D waarde ligt rond de 100 nmol/L of hoger. Huisartsen verwijzen patiënten met een tekort steeds vaker naar de zonnebank, omdat suppletie via pillen vaak niet effectief genoeg blijkt. Bij een ernstig vitamine D tekort is een combinatie van zonnen en pillen wel aanbevolen, maar de beste manier om vitamine D binnen te krijgen is op natuurlijk wijze via de huid.

Heb jij een vitamine D tekort? Kom een keer langs bij Sunday's. Wij doen een huidanalyse om je van een goed zonadvies te voorzien. We nemen zonnen serieus, daarom draait bij ons alles om veilig en verantwoord zonnen. Met behulp van een zonadvies kun jij je vitamine D peil weer op peil krijgen. Een gezond vitamine D peil zorgt voor een duidelijk positieve invloed op het humeur, gaat vermoeidheid tegen en verbetert het concentratievermogen!