Vitamine D aanmaak en UV-B straling

Vitamine D aanmaak en UV-B straling

UV-licht uit de zon bestaat uit drie ‘bandbreedtes’, de ranges UV-A, UV-B en UV-C. UV-B is verantwoordelijk voor de productie van vitamine D in je huid, ook wel cholecalciferol of vitamine D3. Deze vitamine D3 gaat eerst naar de lever. Die zet de vitamine D3 om in een vorm die als voorraad kan worden opgeslagen, calcidiol genaamd. Het lichaam slaat de voorraad calcidiol – zonlicht – op in de lever en in het lichaamsvet.

Vervolgens gaat calcidiol naar de nieren. Daar wordt het omgezet in een hormoon, calcitriol. De wetenschap is er nog niet zo lang over uit dat calcitriol ook op andere plaatsen in het lichaam wordt omgezet, bijvoorbeeld in de darmen, de prostaat en de borsten. Omdat het omzettingsproces van vitamine D van cholecalciferol > calcitrol > het hormoon calcitrol verloopt, wordt vitamine D ook wel een pro-hormoon genoemd.

Hoeveel vitamine D er wordt aangemaakt hangt af van de duur van de blootstelling, hoogte en breedtegraad van de locatie, het seizoen, huidpigmentatie en de hoeveelheid blootgestelde huid. Een blanke huid (type 1) (3) kan in de zomermaanden (mei tot en met september), bij blauwe, onbewolkte lucht al binnen een paar minuten 1000 IE vitamine D aanmaken. Buiten deze maanden is dat onmogelijk, omdat de UV-B straling niet sterk genoeg is.

Mensen woonachtig in een tropisch klimaat maken om en nabij de 10.000 IE (250 ug) vitamine D per dag aan. 250 microgram is het maximum dat het lichaam op een dag kan aanmaken. Overproductie is niet mogelijk.

Bron: biovitablog

100%
Verantwoord zonnen Daarom zon je bij Sunday's
4.7
We scoren gemiddeld een 4.7/5 Daarom zon je bij Sunday's
50+
Zonnestudio’s in heel Nederland Daarom zon je bij Sunday’s