Vitamine D bij ouderdom

Vitamine D bij ouderdom

Vitamine D tekort bij ouderen

Opvallend veel vijftigplussers kampen in de winter met een vitamine D tekort. En dat terwijl de vitamine vanaf deze leeftijd juist extra belangrijk is ter voorkoming van botontkalking en een neerslachtig gevoel. Enerzijds wordt het gebrek aan vitamine D veroorzaakt doordat vijftigplussers minder goed in staat zijn om vitamine D op te slaan. Anderzijds krijgen zij te weinig vitamine D binnen, omdat zij zichzelf overbeschermen tegen zonlicht, wat de opname van vitamine D door de huid belemmert. Dat blijkt uit onderzoek van Sunday’s, uitgevoerd door Panelwizard onder ruim 750 Nederlanders.

Vijf procent van de Nederlanders smeert zichzelf altijd in voordat hij of zij het huis verlaat. Vanaf een leeftijd van vijftig jaar, verdubbelt dit aantal naar 11 procent. Daarbij zitten vijftigplussers gemiddeld minder lang onbeschermd in de zon. Ook denkt 68 procent van vijftigplussers ten onrechte dat zonnen eigenlijk nooit goed voor je is en dat je jezelf dus ook voor korte periodes altijd dient te bedekken of in te smeren. Dit is een van de redenen dat de meerderheid van de vijftigplussers (58%) last heeft van een winterdip.

positieve effecten van zonlicht

“Beschermd zonnen is belangrijk”, vertelt gezondheidsprofessional Richard Verheesen. “Maar vaak wordt vergeten dat zonlicht ook positieve effecten heeft, zoals de aanmaak van vitamine D door de huid. Deze vitamine zorgt ervoor dat calcium uit de voeding kan worden opgenomen om te worden gebruikt in botten en tanden. Wanneer we de vijftig passeren, hebben we een groter risico op een vitamine D tekort. Dat tekort ontstaat doordat de huid op die leeftijd minder goed in staat is om vitamine D te maken. En dat is juist in Nederland belangrijk, omdat het zonlicht hier maar een beperkte periode sterk genoeg. Deze periode loopt van eind maart tot begin oktober. De aanmaak door de huid onder invloed van zonlicht is de belangrijkste en meest natuurlijke bron van vitamine D. Vitamine D heeft als bijkomend voordeel dat het je gemoedstoestand een flinke boost kan geven. Geen overbodige luxe dus tijdens deze donkere dagen.”

'Vaak wordt vergeten dat zonlicht ook positieve effecten heeft, zoals de aanmaak van vitamine D door de huid.'

Hartproblemen en Vitamine D

Een grootschalig onderzoek van de Universiteit van Kansas heeft een verband aangetoond tussen vitamine D en hartproblemen. Uit het onderzoek onder 10.000 patiënten bleek dat 70% een vitamine D tekort had en een duidelijk verhoogd risico liep op allerlei hartkwalen.

Uit dit onderzoek blijkt niet alleen dat een vitamine D tekort de kans op vroegtijdige sterfte verdubbelt, maar ook dat een verbetering van het vitamine D gehalte dit risico met 60% verkleint.

Botbreuken door vitamine D tekort

Een vitamine D tekort versnelt het verouderingsproces van onze botten. Dat blijkt uit een onderzoek aan het Lawrence Berkeley National Laboratory.

Eerder was er al een verband aangetoond tussen vitamine D tekort en de kans op botbreuken, zoals het breken van de heup. Dit wordt toegewezen aan een slechtere calciumopname en botdichtheid door vitamine D. Nu is echter aangetoond dat een vitamine D tekort ook de kwaliteit van het bot vermindert.

Vitamine D zonnebanken

Om in de winter toch voldoende vitamine D binnen te krijgen, biedt Sunday’s een aangename oplossing: de Blue D-lite. Deze nieuwe lamp zorgt voor de aanmaak van extra vitamine D in het lichaam.

100%
Verantwoord zonnen Daarom zon je bij Sunday's
4.1
We scoren gemiddeld een 4.1/5 Daarom zon je bij Sunday's
50+
Zonnestudio’s in heel Nederland Daarom zon je bij Sunday’s