Mensen met hogere vitamine D-waarden kunnen hun astma beter controleren

Mensen met hogere vitamine D-waarden kunnen hun astma beter controleren

Astma beter controleren door vitamine D

De tijd die astmapatiënten doorbrengen in de zon kan van beinvloeding zijn voor de ontwikkeling van deze chronische aandoening van de luchtwegen. Dat meldt de BBC op basis van een studie die onlangs in het wetenschapsblad Journal of Allergy and Clinical Immunology is verschenen. Mensen met astma hebben dikwijls moeite met ademhalen, omdat hun luchtwegen opzwellen en vernauwen. De meeste patiënten krijgen steroïden toegediend als behandeling, maar die therapie slaat niet aan bij iedereen.

“Mensen met hogere vitamine D-waarden kunnen hun astma beter controleren”, zegt wetenschapper Catherine Hawrylowicz. Het onderzoeksteam onderzocht de impact van de vitamine op de stof interleukin-17 in ons lichaam. IL-17 is een cruciaal deel van het immuunsysteem maar kent een negatieve uitwerking als de waarden te hoog zijn. Vitamine D kon de waarden terugdringen bij 28 patiënten, zo bleek uit bloedstalen die voor het onderzoek werden afgenomen. Het resultaat suggereert dat de tijd die astmapatiënten doorbrengen in de zon – die de vitamine aanmaakt in de huid - hun aandoening kan beïnvloeden.

Het team onderzoekt nu bij een aantal patiënten of het toedienen van vitamine D de symtomen van astma ook effectief kan verlichten.

Meer weten over vitamine D

Bron: hln.be

100%
Verantwoord zonnen Daarom zon je bij Sunday's
4.8
We scoren gemiddeld een 4.8/5 Daarom zon je bij Sunday's
50+
Zonnestudio’s in heel Nederland Daarom zon je bij Sunday’s