Vitamine D voor Olympische wintersporters

Naast dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij gezonde botten, is er nu ook onderzocht dat de vitamine D status invloed kan hebben op de algemene gezondheid en het prestatievermogen van topatleten. Dat is natuurlijk een leuk weetje met de Olympische Winterspelen voor de deur! Onderzoekers melden dat een gezonde vitamine D waarde kan bijdragen aan het verbeteren van de prestaties van de atleet. Er is gebleken dat vitamine D een belangrijke rol speelt bij de immuunfunctie en de spierfunctie in het lichaam. Alles wat een Olympische topatleet nodig heeft dus!

Zonlicht

Als je de blogs al een tijdje volgt, weet je dat vitamine D voornamelijk wordt verkregen vanuit zonlicht. UVB-straling is hiervoor verantwoordelijk. Maar liefst 90% van de vitamine D behoefte komt door blootstelling van de huid aan zonlicht.

Deze factoren zorgen ervoor dat de productie van vitamine D in de huid af- of toeneemt.

 • Geografische locatie: onderzoeken tonen aan dat vitamine D niet kan worden aangemaakt in de wintermaanden op breedtegraden groter dan 35° N, doordat de zonnestraling verzwakt wordt door de atmosfeer. Helaas ligt Nederland hier ook in.
   
 • Seizoen: het blijkt dat er in de zomer en herfst hogere vitamine D waarden in het zonlicht zit dan in de winter en lente. De zon staat tijdens de wintermaanden in Nederland een stuk lager aan de horizon. Hierdoor moet de straling door een veel dikkere laag atmosfeer en is de UVB straling minder sterk.
   
 • Tijdstip van de dag: UVB straling is het sterkst in de middag.
   
 • Huidpigmentatie: mensen met een lichte huid verbranden snel door de zon. Hierdoor neemt de vitamine D productie af.
   
 • Buitenactiviteiten: het is belangrijk voldoende buiten te komen, buitenactiviteiten zorgen ervoor dat de productie van vitamine D in de huid toeneemt.
   
 • Zonnebrandcrème: onderzoeken tonen aan dat het gebruik van zonnebrandcrème hoger dan SPF 15 de productie van vitamine D in de huid tegenhoudt.

Olympische Spelen

Zoals al eerder vermeld speelt vitamine D een belangrijke rol bij het verbeteren van de prestaties van de Olympische topsporters. Helaas zijn tijdens de Olympische Winterspelen de omstandigheden niet optimaal voor het aanmaken van vitamine D. Zowel voor de binnensporters als voor de buitensporters. Mocht het zonnetje een keer schijnen, is iedereen dik ingepakt met winterkleding. Een goede optie voor de sporters zou zijn om gebruik te maken van de zonnebank in combinatie met vitamine D supplementen in te nemen. Alleen een combinatie van beide zou voldoende zijn om het vitamine D gehalte van de sporters omhoog te brengen en de prestaties wellicht te verbeteren.

keyboard_arrow_leftZonnen is goed tegen het breken van heupkeyboard_arrow_rightWarme Truiendag